Édességek

 

Mogyoróvaj házilag

 

Hozzávalók:

  • kb. 500g pörkölt sótlan földimogyoró
  • 2 kiskanál méz
  • 1 kiskanál só
  • 2 evőkanál olivaolaj (helyettesíthető más hidegen sajtolt olajjal)

A mogyorót megpucoljuk, majd finomra daráljuk. Hozzáadjuk, majd jól beledolgozzuk a többi hozzávalót és már kész is.

Jó étvágyat hozzá!

 

Házi nutella

 

A házi nutellához szükségünk lesz kb.:

  • fél csésze áztatott, szárított, őrölt mandulára
  • egy bő teáskanál jóminőségű valódi kakaóporra
  • vaníliarúd kikapart belsejére vagy valódi vaníliaporra
  • nyírfacukorra ízlés szerint
  • és kókuszolajra, vagy más hidegen sajtolt olajra. Én finomítatlan kókuszolajat használtam, aminek van kókuszíze.

Elkészítése:

  1. A mandulát az aprítóba tettem, hozzáadtam a kakaóport, a nyírfacukrot és a vaníliát, és összekevertem.
  2. Ezután annyi kókuszolajat öntöttem hozzá folyamatosan, hogy krémes állagú legyen. Alaposan összedolgoztam. Ezzel a nutellakrémmel kenyeret, süteményt is megkenhetünk.
  3. Én legutóbb kevésbé krémesre készítettem, és natúr gesztenyemasszával dolgoztam össze. Finom, csokis gesztenyegolyót kaptam, valódi energiabomba, ráadásul jól dobozolható és szállítható.

 


Datolyavajas praliné

 

Hozzávalók:

A  datolya krémhez: 

  •  10 dkg datolya kevés vízbe áztatva kb. fél órát
  • 1-2 teáskanál kakaópor
  • 1 banán

A nyers csokihoz:

Elkészítés:

  1. A datolyát és a kakaóport turmixoljuk össze. 
  2. A banánt karikázzuk fel. 
  3. Egy lábasban olvasszuk fel a kókuszolajat, és tegyük hozzá a kakaóport és a mézet. 
  4. Öntsük hozzá a durvára vágott mogyorót.
  5. Egy szilikonos muffinformába tegyünk egy kevés nyers csokit, majd rá a datolyavaj és a banánkarika. 
  6. Erre ismét egy kevés nyers csokit öntünk. Betesszük a fagyasztóba, és fél óra múlva már ehetjük is.

 

12 db lett belőle, számításom szerint kb. 70 Ft-ba kerül 1 darab.

Jó étvágyat!

 

Mákos-almás köles süti

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csésze köles
  • 3 csésze víz
  • 5 db alma
  • 1 csésze mák
  • 1 csésze mazsola
  • fahéj (ízlés szerint)
  • fél csésze zabpehely
  • fél csésze mandula / dió
  • méz ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Az almákat felszeleteljük.
  2. Az almákat a fahéjjal, a mézzel és 3 csésze vízzel összeturmixoljuk.
  3. A kölest megmossuk, és egy tepsibe öntjük.
  4. Rászórjuk a megmosott mákot, mazsolát, és ráöntjük a turmixunkat.
  5. Tetejére szórjuk a zabpelyhet, mandulát / diót.
  6. Előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. (Sütési hőfok 200 C.)

Az eredeti receptet elkészítve nagyon szép réteges süteményt kapunk. Legközelebb azonban meg fogom próbálni, hogy a hozzávalókat a kölessel együtt összekeverve teszem be a tepsibe, mert szerintem úgy még finomabb lehet; de ez már csak ízlés kérdése.

 

Mézes gyümölcskenyér

 

Alap hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiörlésű (tönköly)búzaliszt
  • 1-1,5 dl méz (ízlés és a belevalók szerint kevesebb is lehet)
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • fél citrom leve (kb. 4 evőkanál)
  • 1-2 evőkanál (kókusz)olaj vagy vaj a forma kikenéséhez
  • fahéj (szegfűszeg vagy mézeskalács fűszerkeverék)

Egyéb hozzávalók: (eredeti recepet szerint):

  • 15 dkg beáztatott mazsola
  • 10 dkg apróra vágott dió

De én itt már nem méricskélek, azt teszem bele amit itthon találok, fahéjat sosem hagyom ki.

  • 1-2 kockára vágott alma
  • olajos magvak (dió, mandula, mogyoró)

A képen almás-mandulás változat látható, de volt már alma-dió, kókusz-kakaó, kakaó-aszalt szilva, alma-körte-fahéj, alma-narancs-mazsola-mézeskalács keverék-aszalt szilva.  Mákos és darált diós is lesz hamarosan.

Elkészítése:

  1. Szódabikarbónát leöntjük a kifacsart citrom levével. Vigyázat, mert pezsegve kezd "kifutni" az edényből.
  2. Összekeverjük a többi hozzávalóval kevés víz hozzáaadásával. Csak annyi víz kell, hogy alaposan kikeverhessük a masszát, de ne legyen híg!
  3. Kiolajozott, lisztezett őzgerinc vagy püspökkenyérformába töltjük és lassú tűzön tűpróbáig megsütjük. (Én előmelegítem a gázsütőt és 4-es fokozaton kb. 40 percig sütöm - volt már több és kevesebb is a sütési idő).

Akinek kedve van, bevonhatja csokival vagy karobbal. Kenhet rá lekvárt, (nyers) csokikrémet, a maradékot összetörve leöntheti pudinggal, pohárba rétegezve szépen mutat.

 

Mákospiskóta

"Piskóta"

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 10 dkg örölt mák
  • 3 csapott evőkanál lenmagliszt
  • 1 evőkanal xilit
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanal oliva olaj

Elkészítése:

  1. A mákot, a lenmaglisztet, a xilitet és a szódabikarbónát összekeverjük.
  2. A tojások sárgáját jól összekeverjük az olajjal.
  3. A 2 részt összekeverjük, és a habbá vert tojásfehérjével lazítjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. 
  6. Borítsuk ki, húzzuk le róla a papírt és hagyjuk rácson kihűlni. Esetleg konyharuhával letakarhatjuk, hogy elkerüljük a kiszáradást

 

Gesztenyés-banános krém:

Hozzávalók:

  • 25 dkg natúr, cukormentes gesztenyemassza
  • 3 érett banán

Elkészítése:

  1. Az egészet botmixerrel, vagy turmixxal összeturmixoljuk. A kész krémet a sütire kenjük.

 

Csokikrém

Hozzávalók:

  • 1 narancs leve
  • 2-3 ek kakaó
  • ízlés szerinti mennyiségű darált xilit
  • izlés szerint darált kókuszreszelék (annyi kell bele, hogy kenhető sűrűségű legyen)

Elkészítése:

  1. Az összes hozzávalóból  csokikrémet főzünk. Rákenjük a piskóta tetejére. Hagyjuk állni egy kicsit, míg márványos nem lesz a teteje.

Tejszínhabbal (természetesen kókusztejszínből) tálaljuk.

 


Banános isler

 

Hozzávalók:

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 20 dkg banán (héj nélküli súly)
  • + annyi tisztított víz, hogy összesen 8 dl legyen
  • 14 dkg zabpehelyliszt
  • 1 púpos evőkanál méz

a mázhoz:

Elkészítés:

  1. A banánt, az almát összeturmixoljuk.
  2. A lisztet a darált dióval, szódabikarbónával, steviával elkeverjük, majd hozzádolgozzuk a turmixolt elegyet.
  3. 4 cipóra osztjuk, és egyenként kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra.
  4. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradékokat újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, amíg mind el nem fogy.
  5. Kókuszolajjal vékonyan kikent tepsire tesszük őket. A tetejét ecsettel vékonyan megkenjük kókuszolajjal. 
  6. Előmelegített sütőben, 180 fokon 7 perc alatt megsütjük.
  7. Elkészítjük a tölteléket: 20 dkg banánt (héj nélküli súly) megturmixolunk annyi vízzel, hogy végül összesen 8 dl-t kapjunk. Ebben felfőzöm a zabpehelylisztet, majd hagyom kihűlni. Ezután keverem bele a mézet, majd robotgéppel jól kidolgozom. Betöltöm vele a korongokat.
  8. Ugyanannyi folyósra melegített kókuszolajat kikeverünk ugyanannyi karobporral (nálam kb. 3-4 ek volt elég), majd vékonyan minden kis isler tetejére kenünk belőle. 
  9. Hűtőbe tesszük dermedésig.

 

Ünnepi ropogós

 

A tetejére:

  • 75 g olvasztott chox 
  • A süteményt - stílusosan - roppant egyszerű elkészíteni, a hozzávalókat csak össze kell keverni.
  • Evőkanállal kis kupacokat készíteni, kissé szétlapogatni.
  •  A pirított barna rizst nem érdemes kihagyni belőle, mert fantasztikus aromát ad a keksznek, valamint a ropogás nagy részéért is ő a felelős.
  •  A keksz 175°C -ra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsül. 
  • A kihűlt kekszekre tetszés szerint rá lehet csurgatni a megolvasztott csokoládét, melybe érdemes pár csepp hidegen sajtolt olíva olajat cseppenteni. 

A fenti hozzávalókból 24 db nagyon ropogós tallér készül. Egészségetekre!

 

A pirított barnarizst ki is lehet hagyni.

 

Mazsolás kókuszgolyó

 

Hozzávalók:

 

-1 csésze köles

-1 marék tökmag (ledarálva)

-1 marék napraforgómag (ledarálva)

-fahéj

-mazsola (beáztatva)

-sztívia

-kókuszreszelék

 

A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük, melegen összekeverjük a többi hozzávalóval. Golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékben megforgatjuk. Fogyókúrázók is fogyaszthatják

 

Diós vagy mákos bejgli

 

Tészta:

 

-1 tk. szódabikarbóna

-1 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

-40 dkg méz

-2 dl olaj

-hajdinadara vagy búzacsíra

 

Töltelék: 

 

-70 dkg mák vagy dió

-10 db alma

-6-8 db biocitrom héja vagy 15-20 csepp citromolaj

-30 dkg áztatott mazsola

-40 dkg méz (vagy szirup)

 

Összekeverjük a tésztához valókat és hozzáadunk annyi vizet, hogy gyúrható legyen. Négy vagy hat részre osztjuk, majd 45 percig pihentetjük. Közben lereszeljük az almát és összedaráljuk a diót vagy mákot és összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával. A töltelék állaga a méz és alma hozzáadásával szabályozható. Kinyújtjuk a tésztát, megszórjuk darával vagy búzacsírával és rátesszük a tölteléket. Feltekerjük a bejgliket, majd előre melegített sütőbe tesszük és lassú tűzön arany barnára sütjük (30-40 perc)