Növényi tej házilag.

Kókusztej

Kókusztej házilag

 

Kókusztej áztatással

Hozzávalók:

  • 1 rész kókuszreszelék (Arra ügyeljünk, hogy lehetőleg ne kénnel vagy más vegyszerrel fehérített kókuszreszeléket vásároljunk. Ezt a csomagoláson az összetevők listájánál megtalálod. Még alkalmasabb a bio kókuszreszelék.)
  • 2 rész tisztított víz

Elkészítése:

  1. A kókuszreszeléket leöntünk forrásban lévő vízzel, s legalább fél órát állni hagyjuk (de az sem árt, ha órákat áll a vízben),
  2. majd összeturmixoljuk, és egy szűrőn vagy gézen keresztül átszűrjük és/vagy átpasszírozzuk.
  3. Készíthetjük hideg vízzel is, ez esetben azonban a tej aromája kevésbé intenzív. (A hidegvizes verziónál minimun 12 órát hagyjuk állni a vízben!)

Jó, ha tudod, hogy a kizárólag áztatott kókuszreszelékből a zsír nem csapódik ki rendesen, így az elkészült kókusztej “sovány” lesz.

Kókusztej főzéssel

Ha kis hőkezelésnek is kitesszük, akkor a zsír könnyebben kioldódik, viszont sérül a kókusz enzimrendszere.

Hozzávalók:

  • lásd, mint fent

Elkészítése:

  1. A kókuszreszeléket nyakon öntöm a forró vízzel, majd egy lábasban forralok még rajta egy kicsit (pár perc elegendő).
  2. Utána hagyom, míg teljesen kihűl, és turmixgépben jó sokáig turmixolom (több percig magas fokozaton).

kókuszreszelék és kókuszreszelék között is különbség van. Van olyan, amelyből még vígan futja kókuszzsírra is, mert zsírtartalma olyan magas, hogy turmixolás után szinte le lehet kaparni a megmaradt kókuszzsírt a turmix belsejéről. És van, amelyiknél éppen, hogy csak. Próbálkozz, vegyél többfajtát, kísérletezd ki, hogy számodra melyik márka a megfelelő.


Használhatjuk italként, állati tejek helyettesítésére, de akár gabonák főzéséhez, gyümölcslevesek, turmixok vagy akár egzotikus koktélok készítéséhez is.

Ízesíthetjük pici mézzel, vagy xilittel, de datolyasziruppal is nagyon finom!

Hűtőben pár (4-5) napig eláll.

 

 

Puding

Hozzávalók:

  • 3 dl kókusztej
  • 2 evőkanál xilit vagy méz
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 10-15 csepp vanília esszencia, vagy bourbon vanília - ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A kókusztejben elkeverem az ízlés szerinti édesítőt és a vanília esszenciát, és elkezdem főzni.
  2. Ha már forr, apránként hozzáadom a kukoricakeményítőt. Kevergetve főzöm tovább.
  3. Ha besűrűsödött, krémespohárba vagy pudingformába öntöm, és lehűtve, házi cukormentes mangószósszal tálalom. (Mivel itthon ritkán jutunk mangóhoz, tálalhatjuk házi alma-, narancs-, vagy baracklekvárral is!)

Forrázott zabtej

Elkészítése:

  1. 3 evőkanál natúr zabpelyhet szárazon megpirítunk (2-3 perc, folyton kevergetni kell, különben leég egy pillanat alatt).
  2. 1/2 liter tisztított vizet felforralunk, beleöntjük a megpirított zabpelyhet, 1 órát állni hagyjuk.
  3. Összedaráljuk, szűrőn átpasszírozzuk vagy turmixoljuk.
  4. Ízesítjük: 1 kiskanálkanál sáfrányolajjal, 1 evőkanál mézzel, pici tengeri sóval.

Hűtőben 2-3 napig eláll.

Főzés nélküli "élő" zabtej

Elkészítés:

  1. 1 bögre biozabot egy éjszakán át áztassunk kétszeres mennyiségű tiszta vízben.
  2. Utána öblítsük le, és turmixoljuk össze annyi tisztított vízzel, amennyit felvesz.
  3. Tegyünk hozzá 1 evőkanál minőségi hidegen sajtolt étolajat is.
  4. Ha kész, akkor egy selymen, gézen vagy gézzsákban szűrjük át.
  5. Édesszájúak ízesíthetik egy pici mézzel.

Kész is a zabtej! Ez egy klasszikus "élő" ital, mert egyik összetevője sincs megfőzve vagy megsütve, ezáltal élő marad az enzimkészlete, és a szervezet hasznosítani tudja az összes benne lévő tápanyagot.

A zabtej hűtőben 2-3 napig eláll. Elég gyorsan kiválik belőle a savó, de ilyenkor csak össze kell rázni/keverni. Nagyon finom turmixokhoz, "tejes" italokhoz.

A visszamaradó zabtöretből puding és egyéb édességek készíthetők.

További receptek:

Rizstejet - illetve bármilyen gabonatejet - otthon is készíthetünk. igaz, hogy jár némi macerával, de sokkal olcsóbb, mint megvenni a boltit.

Elkészítése:

  1. 1 kg rizst kb. 2,5 - 3-szoros tisztított vízzel felteszünk lassú tűzön főni.
  2. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről (ez lesz a "fejésből" az első adag), és új vizet öntünk a rizsre, majd tovább főzzük.
  3. Mindezt addig ismételjük, amíg a rizs "ad tejet". Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1, 5-2 liter rizstej nyerhető így.
  4. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet.
  5. Lehet ízesíteni úgy, hogy egy marék kókuszreszeléket is belefőzünk.

A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz! Megfelelően ízesítve (feketecsoki, kakaó, házi lekvár, aszaltgyümölcsök) sütemény tölteléket is készíthetünk belőle.

 

 

 

Mandulatej

1 liter elkészitéséhez a hozzávalók:a

  • 1 csésze (2,5dl) mandula héjával együtt
  • 4 csésze víz                                               
  • 1,5 teáskanál kék agave szirup vagy nyers méz vagy akár 2-3 szem mag nélküli datolya

 Elkészítés:

  1. Tedd a mandulákat egy tálba, és önts rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. 
  2. Hagyd állni minimum 12 órát. Azért írom, hogy minimum, mert ez igazából attól függ, hogy milyen erős turmixgéped van. Ha alacsonyabb teljesítményű, akkor érdemesebb 24 órát is áztatni a mandulákat, hogy elegendően puhák legyenek ahhoz, hogy teljesen össze tudd turmixolni őket. 
  3. Amennyiben hosszabb ideig áztatod, 12 óránként cseréld rajta az áztató vizet. Gondosan ügyelj rá, hogy a héja a magon maradjon.
  4. Az áztatási idő letelte után szűrd le, majd tedd a turmixgépbe a mandulákat, és add hozzá a 4 csésze hideg tiszta vizet, és máris indulhat a tejkészítés. 
  5. Ez egy elég krémes verzió, amenyibben könnyebb italt szeretnél nyerni, plusz  hideg vizzel higíthatod.
  6. Addig turmixold lassú fokozaton a víz és a mandula keverékét, amíg fehér, tejszerű folyadékot nem kapsz. 
  7. Add hozzá az ízesitő anyagokat - bár ezek akár el is hagyhatók - attól függően, kinek milyen a szája íze. Én a magam részéről agave szirupot használok édesitő gyanánt, és egy kis darab himalája sót turmixolok a keverékembe, de igazán mennyei, ha pl. egy darabka fahéjjal felturbózod az ízét. Én a fahéjas verziót  kifejezetten ajánlom.

Az elkészült turmixot apró lyukú, textillel bélelt szűrőn keresztül átszűrjük, hűtőben 3-4 napig eltartható. Jól rázd fel, mielőtt iszod! 

Ezzel még nem végeztünk!  A szűrőben maradt mandula maradványt sütőpapírra kenjük, és a sütőben a legalacsonyabb, mondjuk 65-80 fok közötti hőmérsékleten szépen megszárítjuk. Fontos hogy száritsd, ne süsd! Miután teljesen ropogósra száradt, turmixgépbe vagy konyhai aprítóba tesszük és lisztté zúzzuk (én kőmozsarat használok erre a célra). Az eredmény gluténmentes mandulaliszt. Használható sütéshez, főzéshez, sűrítéshez, habaráshoz, amihez csak akarod. A mandulatejjel együtt természetesen.

 

Az elkészült turmixot apró lyukú, textillel bélelt szűrőn keresztül átszűrjük, hűtőben 3-4 napig eltartható. Jól rázd fel, mielőtt iszod! 

Ezzel még nem végeztünk!  A szűrőben maradt mandula maradványt sütőpapírra kenjük, és a sütőben a legalacsonyabb, mondjuk 65-80 fok közötti hőmérsékleten szépen megszárítjuk. Fontos hogy száritsd, ne süsd! Miután teljesen ropogósra száradt, turmixgépbe vagy konyhai aprítóba tesszük és lisztté zúzzuk (én kőmozsarat használok erre a célra). Az eredmény gluténmentes mandulaliszt. Használható sütéshez, főzéshez, sűrítéshez, habaráshoz, amihez csak akarod. A mandulatejjel együtt természetesen.

 

 

 

Rozsital

 

Nagyon egyszerűen elkészíthető, egészséges és finom üdítő ital.

Hozzávalók:

  • 20 dkg hántolt rozs
  • 6 db citrom leve
  • ízlés szerinti egészsédes édesítőszer (méz, nyírfacukor, datolyaszirup, szerzetesek körtéje)

Elkészítése:

  1. A rozst 4 órán keresztül főzni bő vízben (mindig plusz kb. három liternyi víz).
  2. Kihűlés után turmixolni, majd lepasszírozni.
  3. Literenként 2 db citromlével és édesítőszerrel izésíteni.

Hidegen fogyasztjuk. Apróra tört, hántolt rozzsal készítjük el, akkor jelentősen rövidebb lesz a főzési ideje (kb. fél óra) Havonta egyszer, 2 napig tisztítókúrát tartok, amikor ezt fogyasztom. Az emésztőrendszer és a vese tisztítására is kiválóan alkalmas.

 

Zöld pezsgő

 

Hozzávalók:

  • 1 kis marék spenót
  • 1 szelet ananász
  • 1 kis banán
  • kb. 3 dl tisztított víz
  • fahéj, vanília
  • 1 löttyintésnyi emóció
  • (ha szükségét érzed, egy kis méz)

Elkészítés:

  1. Innentől nagyon könnyű dolgunk van. A szokásos módon elkészítjük a zöld turmixot, és hagyjuk állni 8-10 órára.
  2. Fogyasztás előtt jól keverjük fel, és már ihatjuk is.
  3. Természetesen más gyümölcsökkel és zöld levelekkel is működik a recept, érdemes kísérletezni!